Aktivitäten pro Jahr
- 1 – 50 von 70 Ergebnissen
Suchergebnisse
-
Aging has a greater impact on different taste markers in mice than a high-caloric diet
Meira Mankinen (Autor*in), Aliina Laitinen (Autor*in), Christiane Ott (Autor*in), Julia Jelleschitz (Autor*in), Annika Höhn (Autor*in), Tilman Grune (Autor*in) & Barbara Lieder (Autor*in)
24 Sept. 2024Aktivität: Vorträge › Posterpräsentation › Science to Science
-
Chronic exposure to sucrose increases permeability independent of TAS1R3 in in vitro models of the intestinal barrier function
Markus Rechl (Autor*in), Evelin Balika (Autor*in), Sascha Oberle (Autor*in), Verena Preinfalk (Autor*in), Sarah Stadlmayr (Autor*in), Jana Rasztovits (Autor*in), Jakob P. Ley (Autor*in) & Barbara Lieder (Autor*in)
24 Sept. 2024Aktivität: Vorträge › Posterpräsentation › Science to Science
-
Exercise-induced IL-6 levels are associated with sweet preferences, but not sensitivity, in healthy males
Isabella Kimmeswenger (Autor*in), Marlies Gaider (Autor*in), Anni Wu (Autor*in), Petra Rust (Autor*in), Jakob Ley (Autor*in) & Barbara Lieder (Autor*in)
24 Juni 2024Aktivität: Vorträge › Posterpräsentation › Science to Science
-
Reduction of the sucrose content of a sugar solution prevents postprandial blood glucose fluctuations even while maintaining the same sweetness level
Marlies Gaider (Autor*in), Isabella Kimmeswenger (Autor*in), Cynthia Thines (Autor*in), Anni Wu (Autor*in), T.K. Stoffl (Autor*in), Jakob Ley (Autor*in), Gerhard Krammer (Autor*in), Veronika Somoza (Autor*in) & Barbara Lieder (Autor*in)
22 Juni 2024Aktivität: Vorträge › Posterpräsentation › Science to Science
-
Revitalizing flaxseed oil: Novel strategies for improved stability, nutrion and taste
Tobias Pointner (Autor*in), Matthias Strauß (Autor*in), Katharina Rauh (Autor*in), Luisa Backes (Autor*in), Raphael Steinschaden (Autor*in), Aidan Cheung (Autor*in), Sarah Frühwirth (Autor*in), Barbara Lieder (Autor*in) & Marc Pignitter (Vortragende*r)
28 Apr. 2024Aktivität: Vorträge › Vortrag › Science to Science
-
Impact of sucrose on the intestinal barrier function: A comparison of Caco-2 monoculture and Caco-2/HT29-MTX coculture model
Markus Rechl (Autor*in), Evelin Balika (Autor*in), Sascha Oberle (Autor*in), Verena Preinfalk (Autor*in), Sarah Stadlmayr (Autor*in), Jana Rasztovits (Autor*in), Jakob P. Ley (Autor*in) & Barbara Lieder (Autor*in)
24 Apr. 2024Aktivität: Vorträge › Posterpräsentation › Science to Science
-
Reduction of the sucrose content of a sugar solution prevents postprandial blood glucose fluctuations even while maintaining the same sweetness level
Marlies Gaider (Autor*in), Isabella Kimmeswenger (Autor*in), Cynthia Thines (Autor*in), Anni Wu (Autor*in), T.K. Stoffl (Autor*in), Jakob Ley (Autor*in), Gerhard Krammer (Autor*in), Veronika Somoza (Autor*in) & Barbara Lieder (Autor*in)
24 Apr. 2024Aktivität: Vorträge › Posterpräsentation › Science to Science
-
Exercise-induced IL-6 levels are associated with sweet preferences, but not sensitivity, in healthy males
Isabella Kimmeswenger (Autor*in), Marlies Gaider (Autor*in), Anni Wu (Autor*in), Petra Rust (Autor*in), Jakob Ley (Autor*in) & Barbara Lieder (Autor*in)
24 Apr. 2024Aktivität: Vorträge › Posterpräsentation › Science to Science
-
Metabolic impact of sweet taste modulation
Barbara Lieder (Invited speaker)
3 Apr. 2024Aktivität: Vorträge › Vortrag › Science to Science
-
Exploring the sweet spot: Sensorial and metabolic properties of sweet tasting compounds
Barbara Lieder (Vortragende*r)
3 Okt. 2023Aktivität: Vorträge › Vortrag › Science to Science
-
Differential expression of miRNAs in EVs from blood plasma of older compared to younger females
Lukas Kofler (Autor*in), Agnes Mistlberger-Reiner (Autor*in), Johannes Österreicher (Autor*in), Daniela Weber (Autor*in), Barbara Lieder (Autor*in), Matthias Hackl (Autor*in), Wolfgang Holnthoner (Autor*in) & Tilman Grune (Autor*in)
4 Sept. 2023Aktivität: Vorträge › Posterpräsentation › Science to Science
-
Impact oft he interaction of aging and high-caloric diet on different taste markers in mice
Meira Mankinen (Autor*in), Aliina Laitinen (Autor*in), Chrstiane Ott (Autor*in), Tilman Grune (Autor*in) & Barbara Lieder (Autor*in)
6 Juli 2023Aktivität: Vorträge › Posterpräsentation › Science to Science
-
Die Süße des Lebens – wie wichtig ist sie uns?
Barbara Lieder (Vortragende*r)
1 Juni 2023Aktivität: Vorträge › Vortrag › Science to Science
-
Impact of the interaction of aging and high-caloric diet on different taste markers in mice
Meira Mankinen (Autor*in), Aliina Laitinen (Autor*in), Christiane Ott (Autor*in), Tilman Grune (Autor*in) & Barbara Lieder (Autor*in)
19 Apr. 2023Aktivität: Vorträge › Posterpräsentation › Science to Science
-
Mechanistic studies to investigate the impact of sucrose and non-caloric sweeteners on the intestinal barrier function
Markus Rechl (Autor*in), Jana Rasztovits (Autor*in), Verena Preinfalk (Autor*in), Jakob P. Ley (Autor*in) & Barbara Lieder (Autor*in)
19 Apr. 2023Aktivität: Vorträge › Posterpräsentation › Science to Science
-
Influence of sweet modulating compounds on glucose induced reduced fatty acid uptake
Marlies Gaider (Autor*in), Georg Werjus (Autor*in), Jakob Ley (Autor*in) & Barbara Lieder (Autor*in)
19 Apr. 2023Aktivität: Vorträge › Posterpräsentation › Science to Science
-
Dipeptidyl-peptidase 4 (DPPIV) activity mediates intestinal fatty acid uptake regulation by glucose via TAS1R3 and GLUT-2 in Caco-2 cells
Isabella Kimmeswenger (Autor*in), Verena Preinfalk (Autor*in), Veronika Somoza (Autor*in), Jakob Ley (Autor*in) & Barbara Lieder (Autor*in)
19 Apr. 2023Aktivität: Vorträge › Posterpräsentation › Science to Science
-
Impact oft he interaction of aging and high-caloric diet on different taste markers in mice
Meira Mankinen (Autor*in), Aliina Laitinen (Autor*in), Chrstiane Ott (Autor*in), Tilman Grune (Autor*in) & Barbara Lieder (Autor*in)
19 Apr. 2023Aktivität: Vorträge › Posterpräsentation › Science to Science
-
Impact of sucrose and non-caloric sweeteners on the intestinal barrier function: a comparison of Caco-2 monoculture and Caco-2/HT29-MTX coculture model
Markus Rechl (Autor*in), Verena Preinfalk (Autor*in), Sascha Oberle (Autor*in), Jakob P. Ley (Vortragende*r) & Barbara Lieder (Autor*in)
31 Aug. 2022Aktivität: Vorträge › Posterpräsentation › Science to Science
-
IL-6 release by a human gingival fibroblast cell line correlates with the bitter taste threshold of the stimulant
Johanna Tiroch (Autor*in), Andreas Dunkel (Autor*in), Sonja Katharina Sterneder (Autor*in), Sofie Zehentner (Autor*in), Maik Behrens (Autor*in), Antonella Di Pizio (Autor*in), Jakob Ley (Autor*in), Barbara Lieder (Autor*in) & Veronika Somoza (Autor*in)
31 Aug. 2022Aktivität: Vorträge › Posterpräsentation › Science to Science
-
Consumption of a sugar-sweetened soft drink in combination with a Western-type diet alters taste markers independent of body weight development
Barbara Lieder (Autor*in), Jozef Conka (Autor*in), Agnes Mistlberger-Reiner (Autor*in), Victoria Anna Zabel (Autor*in), Dominik Ameur (Autor*in), Mark Manuel Somoza (Autor*in), Katarina Sebekova (Autor*in), Peter Celec (Autor*in) & Veronika Somoza (Autor*in)
31 Aug. 2022Aktivität: Vorträge › Posterpräsentation › Science to Science
-
In vitro models for the identification of flavor compounds helping to control food intake
Barbara Lieder (Vortragende*r) & Veronika Somoza (Autor*in)
21 Aug. 2022Aktivität: Vorträge › Vortrag › Science to Science
-
Bitter sensing TAS2R50 mediates trans-Resveratrol-induced anti-inflammatory effect on interleukin 6 release in HGF-1 cells
Veronika Somoza (Vortragende*r), Johanna Tiroch (Autor*in), Sonja Katharina Sterneder (Autor*in), Antonella Di Pizio (Autor*in), Barbara Lieder (Autor*in), Kathrin Hölz (Autor*in), Ann-Katrin Holik (Autor*in), Marc Pignitter (Autor*in), Maik Behrens (Autor*in), Mark Manuel Somoza (Autor*in) & Jakob Ley (Autor*in)
21 Aug. 2022Aktivität: Vorträge › Vortrag › Science to Science
-
A novel linseed oil with increased oxidative stability and decreased bitter taste
Matthias Strauß (Vortragende*r), Luisa Backes (Autor*in), Corinna Miriam Deck (Autor*in), Aidan Cheung (Autor*in), Barbara Lieder (Autor*in) & Marc Pignitter (Autor*in)
13 Juni 2022Aktivität: Vorträge › Vortrag › Science to Science
-
Inflammatory cytokine modulation of chemoreceptors in skin cells
Maria Fernanda Cervantes Recalde (Autor*in), Barbara Lieder (Autor*in) & Veronika Somoza (Autor*in)
13 Juni 2022Aktivität: Vorträge › Posterpräsentation › Science to Science
-
The Effect of Maillard Reaction Products on the Intestinal Sweet and Umami Taste Receptors
Meira Mankinen (Autor*in) & Barbara Lieder (Autor*in)
13 Juni 2022Aktivität: Vorträge › Posterpräsentation › Science to Science
-
Molecular and Biochemical Insights into the Regulation of Fatty Acid Uptake in Caco-2 Cells by Oxidized Lipids
Yifan Bao (Autor*in), Immanuel Stricker (Autor*in), Sarah Fruehwirth (Autor*in), Matthias Strauß (Autor*in), Verena Preinfalk (Autor*in), Barbara Lieder (Autor*in), Veronika Somoza (Autor*in) & Marc Pignitter (Autor*in)
13 Juni 2022Aktivität: Vorträge › Posterpräsentation › Science to Science
-
Sweet Taste an beyond – strukturelle und metabolische Eigenschaften von süßen Geschmacksstoffen
Barbara Lieder (Keynote speaker)
28 Apr. 2022Aktivität: Vorträge › Vortrag › Science to Science
-
"Auf den Geschmack gekommen" - Aktuelle Erkenntnisse zu sensorischen und metabolischen Wirkungen von Süßstoffen aus Sicht der Wissenschaft
Barbara Lieder (Invited speaker)
18 Nov. 2021Aktivität: Vorträge › Vortrag › Science to Science
-
Studies of the physical and functional interaction between RecQ-like helicase 4 and DNA guanine quadruplex secondary structures
Meira Mankinen (Vortragende*r) & Barbara Lieder (Autor*in)
20 Okt. 2021Aktivität: Vorträge › Vortrag › Science to Science
-
Molecular and Biochemical Insights into the Regulation of Fatty Acid Uptake in Caco-2 Cells by Oxidized Lipids
Yifan Bao (Autor*in), Immanuel Stricker (Autor*in), Sarah Franziska Frühwirth (Autor*in), Matthias Strauß (Autor*in), Verena Preinfalk (Autor*in), Barbara Lieder (Autor*in), Veronika Somoza (Autor*in) & Marc Pignitter (Autor*in)
18 Okt. 2021Aktivität: Vorträge › Posterpräsentation › Science to Science
-
Long-term exposure with sucrose regulates gene expression of nutrient-sensing pathways in human intestinal cell models
Verena Preinfalk (Autor*in), Sarah Stadlmayr (Autor*in), Jakob P. Ley (Autor*in), Veronika Somoza (Autor*in) & Barbara Lieder (Autor*in)
13 Sept. 2021Aktivität: Vorträge › Posterpräsentation › Science to Science
-
Differences in mouthfeel specified as the changes in salivary flow and viscoelasticity after orosensory stimulation with sucrose and non-caloric sweeteners.
Corinna Miriam Deck (Autor*in), Ana Vidakovic (Autor*in), Petra Pjevac (Autor*in), Bela Hausmann (Autor*in), Gerhard Schleining (Autor*in), Jakob P. Ley (Autor*in), David Berry (Autor*in), Joachim Hans (Autor*in), Martin Wendelin (Autor*in), Jürgen König (Autor*in), Veronika Somoza (Autor*in) & Barbara Lieder (Autor*in)
13 Sept. 2021Aktivität: Vorträge › Posterpräsentation › Science to Science
-
The anti-inflammatory effect of trans-resveratrol (RSV) in human gingival cells in culture is mediated by the bitter taste sensing receptor TAS2R50
Johanna Tiroch (Autor*in), Sonja Katharina Sterneder (Autor*in), A. Di Pizio (Autor*in), Barbara Lieder (Autor*in), Kathrin Hölz (Autor*in), Ann-Katrin Holik (Autor*in), Marc Pignitter (Autor*in), Maik Behrens (Autor*in), Mark Manuel Somoza (Autor*in), Jakob Peter Ley (Autor*in) & Veronika Somoza (Autor*in)
13 Sept. 2021Aktivität: Vorträge › Posterpräsentation › Science to Science
-
Targeting sweet taste: Taste, structure and biofunctionality of sweet compounds
Barbara Lieder (Invited speaker)
1 Juni 2021Aktivität: Vorträge › Vortrag › Science to Science
-
Why is sweet not just sweet? The mouthfeel specified as the changes in salivary flow and viscoelasticity after orosensory stimulation with sucrose and non-caloric sweeteners
Corinna Miriam Deck (Vortragende*r), Ana Vidakovic (Autor*in), Petra Pjevac (Autor*in), Bela Hausmann (Autor*in), Gerhard Schleining (Autor*in), Jakob P. Ley (Autor*in), David Berry (Autor*in), Joachim Hans (Autor*in), Martin Wendelin (Autor*in), Jürgen König (Autor*in), Veronika Somoza (Autor*in) & Barbara Lieder (Autor*in)
10 Mai 2021Aktivität: Vorträge › Vortrag › Science to Science
-
Finding the sweet spot: Structure, taste and biofunctionality of sweet tastings compounds
Barbara Lieder (Invited speaker)
10 Mai 2021Aktivität: Vorträge › Vortrag › Science to Science
-
The anti-inflammatory effect of trans-resveratrol (RSV) in HGF-1 cells is mediated by the human bitter taste sensing receptor TAS2R50
Johanna Tiroch (Autor*in), Sonja Katharina Sterneder (Autor*in), A. Di Pizio (Autor*in), Barbara Lieder (Autor*in), Kathrin Hölz (Autor*in), Ann-Katrin Holik (Autor*in), Marc Pignitter (Autor*in), Maik Behrens (Autor*in), Mark Manuel Somoza (Autor*in), Jakob Peter Ley (Autor*in) & Veronika Somoza (Autor*in)
4 Mai 2021Aktivität: Vorträge › Posterpräsentation › Science to Science
-
Biomolecular chemoreception in the regulation of metabolic functions
Barbara Lieder (Invited speaker)
4 Nov. 2020Aktivität: Vorträge › Vortrag › Science to Science
-
Das süße Leben Geschmacksrezeptoren, Stoffwechsel, Übergewicht & Co
Barbara Lieder (Invited speaker)
29 Okt. 2020Aktivität: Vorträge › Vortrag › Science to Science
-
Oral application of an isocaloric sucrose and glucose solution differently regulates blood glucose concentrations independent of their different sweetness
Verena Grüneis (Autor*in), Kerstin Schweiger (Autor*in), Claudia Galassi (Autor*in), Corinna Miriam Karl (Autor*in), Julia Treml (Autor*in), Jakob P. Ley (Autor*in), Jürgen König (Autor*in), Gerhard E. Krammer (Autor*in), Veronika Somoza (Autor*in) & Barbara Lieder (Autor*in)
17 Sept. 2020Aktivität: Vorträge › Posterpräsentation › Science to Science
-
Lactisole in combination with sucrose, but not glucose influences biomarkers of energy in healthy male subjects
Kerstin Schweiger (Autor*in), Verena Grüneis (Autor*in), Julia Treml (Autor*in), Claudia Galassi (Autor*in), Corinna Miriam Karl (Autor*in), Jakob P. Ley (Autor*in), Gerhard E. Krammer (Autor*in), Barbara Lieder (Autor*in) & Veronika Somoza (Autor*in)
17 Sept. 2020Aktivität: Vorträge › Posterpräsentation › Science to Science
-
Modulation of taste receptor expression and fungiform papillae density is associated with body weight in mice on calorie restricted diets
Barbara Lieder (Autor*in), Kalina Duszka (Autor*in), Andras Gregor (Autor*in), Felix Grössing (Autor*in), Verena Grüneis (Autor*in), Agnes Mistlberger-Reiner (Autor*in), Ina Bergheim (Autor*in), Valter Longo (Autor*in), Jürgen König (Autor*in) & Veronika Somoza (Autor*in)
17 Sept. 2020Aktivität: Vorträge › Posterpräsentation › Science to Science
-
The sweet taste sensitivity is associated with the viscoelasticity of saliva after orosensory stimulation with sucrose
Corinna Miriam Karl (Autor*in), Ana Vidakovic (Autor*in), Gerhard Schleining (Autor*in), Jakob P. Ley (Autor*in), Johannes Kiefl (Autor*in), Joachim Hans (Autor*in), Martin Wendelin (Autor*in), Jürgen König (Autor*in), Veronika Somoza (Autor*in) & Barbara Lieder (Autor*in)
17 Sept. 2020Aktivität: Vorträge › Posterpräsentation › Science to Science
-
New approaches to target sweet taste
Barbara Lieder (Invited speaker)
11 Sept. 2020Aktivität: Vorträge › Vortrag › Science to Science
-
How to hit the sweet spot - Structure-dependent effects of taste-active compounds
Barbara Lieder (Invited speaker)
30 Juni 2020Aktivität: Vorträge › Vortrag › Science to Science
-
Sweet taste and beyond: Research at the Christian Doppler Laboratory for Taste Research
Barbara Lieder (Vortragende*r)
30 Sept. 2019Aktivität: Vorträge › Vortrag › Science to Science
-
Identification of structure-based driving forces of sweetness and associated off-notes
Corinna Miriam Karl (Autor*in), Martin Wendelin (Autor*in), Dariah Lutsch (Autor*in), Gerhard Schleining (Autor*in), Klaus Dürrschmid (Autor*in), Jakob Ley (Autor*in), Gerhard E. Krammer (Autor*in) & Barbara Lieder (Autor*in)
11 Sept. 2019Aktivität: Vorträge › Posterpräsentation › Science to Science
-
Sensorial evaluation and computational analysis of various sweet tasting compounds
Dariah Lutsch (Autor*in), Corinna Miriam Karl (Autor*in), Martin Wendelin (Autor*in), Gerhard Schleining (Autor*in), Klaus Dürrschmid (Autor*in), Jakob Ley (Autor*in) & Barbara Lieder (Autor*in)
28 Juli 2019Aktivität: Vorträge › Posterpräsentation › Science to Science
-
Sensorial evaluation and computational analysis of various sweet tastants
Barbara Lieder (Invited speaker)
24 Mai 2019Aktivität: Vorträge › Vortrag › Science to Science